Over ons

Onze geschiedenis en externe partners

Korte geschiedenis

In 2005 verhuisde het Mariaziekenhuis van de Vzw Noorderhart naar Pelt. Hierdoor kwam het oude gebouw aan de Kliniekstraat in Lommel vrij. De toenmalige eigenaar, de Zusters Kindsheid Jesu wou het domein graag een zorggerelateerde invulling geven. Daarom werd er samen met het Mariaziekenhuis en de vzw Rusthuizen (nu: Zorggroep) Zusters van Berlaar  in 2007 een nieuw woonzorgcentrum geopend: De Bekelaar, genoemd naar de voorheen veel voorkomende jeneverbessenstruik “bekelaar”.

In 2009 kent het woonzorgcentrum een eerste uitbreiding: van 54 naar 75 woongelegenheden én 3 woongelegenheden kortverblijf. Al snel bleek dat een nieuwe infrastructuur noodzakelijk was om tegemoet te kunnen komen aan de zorgnoden van de toekomst.

Na de start in het het voorjaar van 2018, opende in maart 2020 de deuren van het nieuwe gebouw met een capaciteit voor 92 bewoners en 6 woongelegenheden kortverblijf  aan de andere kant van de site. Waarna het oude ziekenhuisgebouw werd afgebroken.

Om te kunnen blijven inspelen op de vele veranderingen binnen het zorglandschap en de banden verder te verstevigen, besloot wzc De Bekelaar om op 1 april 2024 officieel toe te treden tot zijn stichtende partner: de vzw Zorggroep Zusters van Berlaar.